Kontakti

Tottelevaisuuskokeissa kaikki lähtee kontaktista. Sitä ei voi korostaa liikaa ikinä. Itse lähdenkin ennen mitään muuta opettamaan koiralle niin sanottua spontaania kontaktia, johon jatkossa saataan liittää myös vihjesanan, käskyn; joskaan en koe sen olevan pakollinen, sillä haluan että koira itse tajuaa, mitä siltä haen. Toki, vihjesana nopeuttaa huomattavasti koiran katsekontaktia, kun se käskystä osaa katsoa sinua silmiin. Vihjesana, käsky, voi olla mikä tahansa sinulle sopiva sana, mutta se voi olla vaikkapa ”katso”.

Jos koira palkkautuu ruoalla, niin kannattaa käyttää sitä palkkaukseen. Se on omalla tavallaan helpompi ja nopeampi kuin lelupalkkaus. Lelupalkkausta käytän itse muutaman toiston jälkeen niin sanottuna superpalkkana, jos koira lelusta innostuu; eli se on muutaman rauhallisemman palkitsemisen ja onnistuneen suorituksen saanut alle, jonka jälkeen se saa superpalkan ja harjoitukset voidaan lopettaa (ainakin hetkeksi). Kaikki koirat eivät tietenkään innostu lelupalkasta; joillekin se voi olla vaikka sekin, että se pääsee haistelemaan hajuja. Koiralle sopiva palkkaustapa täytyy selvittää, jotta tekemisestä tulee sille mielekästä. Meillä esimerkiksi Putte palkkautuu parhaiten ruoasta ja siitä, että se saa hypätä minua vasten, joten käytänkin sille namipalkkausta paljon niin kädestä kuin etäpalkkauksenakin.

Kannattaa aloittaa kontaktiharjoitukset sisällä tai muussa häiriöttömässä paikassa, jotta koira pystyy keskittymään juuri sinuun, eikä sinun tarvitse kilpailla häiriöiden kanssa. Ota ensin itsellesi hyvä asento, esimerkiksi istuen, ja ota lähellesi koiralle sopivia herkkuja (tai vaikka osa sen päiväruoasta). Jos olet opettanut koiralle naksuttimen, käytä sitä, tai vaihtoehtoisesti voit käyttää lyhyttä ja ytimekästä sanaa palkkauksen oikeaan ajoittamiseen. Ja sitten aloitetaan.

Kun koira kääntää naamansa sinuun päin, naksauta naksutinta tai sano palkkaussana heti ja anna koiralle palkka. Toista tätä viisi tai kuusi kertaa ja palkkaa koira sen jälkeen sen superpalkalla (se voi olla tässä tapauksessa vaikka heittämällä ruokaa kauemmas, jotta koira saa ”saalistaa” sen). Ota sitten sama uudestaan, eli kun koira kääntää katseensa sinuun päin, palkkaa se. Kun koira on hoksannut saavansa palkan sinuun päin kääntymällä, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Kun koira kääntää päänsä sinua kohti, älä palkkaakaan sitä, vaan odota, että koira vilkaisee sinua silmiin. Tässä voi mennä jonkin aikaa, mutta ole kärsivällinen ja odota rauhassa. Koiran ei tarvitse katsoa sinua silmiin pitkään, vaan nimenomaan vain vilkaista. Kun se vilkaisee silmiisi, niin naksauta naksutinta tai käytä palkkaussanaa välittömästi ja anna sille palkka. Toista tämä taas viisi tai kuusi kertaa ja anna sille sitten superpalkka, jonka jälkeen voit ottaa saman uudestaan (ja liittää mukaan vihjesanan: kun koira vilkaisee sinua, anna vihjesana ja palkkaa se sitten). Kun taas koira on huomannut, että silmiisi vilkaisemalla saa palkan, on aika vaikeuttaa vielä vähän.

Nyt vaaditaankin koiralta jo pidempää katsekontaktia. Ensin sekunti, sitten kaksi, sitten kolme jne. Pyri vaihtelemaan katsekontaktin keston pituutta, ettei koira opi ennakoimaan ja siirtämään katsettaan palkkaan, vaan että se malttaisi pitää kontaktin kasvoihisi. Voit helpottaa katsekontaktia nostamalla herkun silmiesi tasolle/viereen, mutta tässä piilee se vaara, että koira oppii seuraamaan namia, eikä katsomaan silmiisi. Jos olet opettanut koiralle edellisessä vaiheessa vihjesanan, käytä sitä; sano sana ja kun koira katsoo sinua silmiin, palkkaa se naksautuksen tai palkkasanan kera. Älä toista käskyä, vaan odota että koira huomaa itse, mitä siltä vaaditaan.

Kun siirrytte häiriölliseen paikkaan ja alatte harjoitella, niin muista helpottaa harjoituksia, sillä vaikka koira häiriöttömässä paikassa osaisikin asiat, se voi ”unohtaa” ne, kun mukaan liitetään muita houkutuksia. Alussa riittää taas, että koira kääntää katseensa sinuun päin, sitten vilkaisu silmiin ja vasta sen jälkeen pidempi katsekontakti. Palkkaa koiraa aina, kun se itse vapaaehtoisesti ottaa sinuun kontaktia.

En nyt tähän hätään löytänyt videota, jolla demonstroida katsekontaktin opettelua, mutta toivottavasti tekstistä myös saa käsityksen siitä, mitä haetaan. Seuraavaksi, jos ennen Puten treenejä intoudun kirjoittamaan, lähden ”työstämään” tottelevaisuuskokeiden toista perustukipilaria, perusasentoa. Perusasento on se, mistä jokainen liike alkaa ja johon jokainen liike päättyy.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s