Perusasento

Tottelevaisuuskoulutuksessa ja -kokeissa kontaktin ohella toinen tärkeä asia on perusasento. Jokainen liike alkaa ja päättyy koiran perusasentoon. Ihanteellinen ja tavoiteltava perusasento on, kun koira istuu ohjaajan vasemman jalan vieressä koskematta häneen, lapa säären kohdalla, rintamasuunta samaan suuntaan ohjaajan kanssa pitäen katkeamattoman kontaktin.

Itse lähden opettamaan perusasentoa niin sanotusti tutittamalla, eli kädellä ja herkulla/lelulla avustamalla. On varmasti muitakin keinoja, mutta itse koen tämän helpoimmaksi tavaksi. Ohjaan siis koiran haluttuun paikkaan istumaan ja palkkaan sen siihen; alussa, jos koira esimerkiksi istuu vinoon siirryn itse sillä tavalla, että asento ja paikka on tasan oikea, mutta melko nopeasti siirryn vaatimaan koiralta itseltään oikeaa asentoa. Joskus, jos näyttää että asento jää toistuvasti vinoksi, olen ottanut avuksi myös seinän, aidan tai muun vastaavan, jonka vieressä olen liikkeen tehnyt saadakseni koiran suoraan asentoon.

Lähdetään kuitenkin nyt liikkeelle siitä, että koira kiinnostuu tarpeeksi ruoasta, jotta sen voi palkata sillä, koska se on omaan makuuni yksinkertaisesti helpoin ja pitää koiran kierrokset (ainakin toivottavasti) tarpeeksi matalalla, että se jaksaa ja pystyy keskittymään tekemiseen, toisin kuin lelun kanssa. Yleensäkin perusasiat pyrin opettamaan ruoan kanssa ja vasta, kun ne alkavat olla kohtuudella hallussa, siirryn leluun tai ”saaliiseen” (joka sekin voi olla ruokaa, jonka koira saa ”saalistaa”).

Ota ruokaa vasempaan käteesi, jotta palkkaat koiran oikeaan asentoon etkä päästä sitä kurkottelemaan eteen oikean kätesi puoleen. Yritä saada koira rintamasuunta samaan suuntaan kanssasi, jotta liike olisi kaikkein helpointa aloittaa. Voit ottaa askelia ja houkutella koiraa viereesi kävelemään tai seisomaan. Kun olet saanut koiran oikeaan suuntaan, siirrä kätesi sen kuonon eteen, mielellään ihan kiinni, jotta se alkaa hamuta ruokaa. Älä anna ruokaa vielä tässä vaiheessa, vaan siirrä kättäsi sillä tavalla, että koira seisoo vieressäsi lapa sääresi kohdalla. Palkkaa se tässä vaiheessa, jotta se huomaa oikean kohdan. Tee muutaman kerran tämä harjoitus, jotta koiraa huomaa, miten haluat sen olevan; jos koira on hoksaavainen, se alkaa tarjota sinulle oikeaa paikkaa nopeasti.

Seuraavaksi otetaan mukaan istuminen. Tee samoin kuin edellä, mutta pyydä koira istumaan, jos se kyseisen käskyn osaa. Jos ei, nosta kättä sillä tavalla ylemmäs ja taaksepäin, että koira joutuu taivuttamaan päätään taaksepäin ja istumaan. Palkkaa koira heti, kun sen pylly koskettaa maata. Tässä vaiheessa on hyvä olla kaveri mukana sanomassa, milloin koira istuu. Toki tämänkin vaiheen voi tehdä yksin, mutta on vaikeampaa häivyttää koiran suuntaan kääntyminen kuin se, että pystyt alusta lähtien olemaan rintamasuunta suoraan eteen, kun koira on sivullasi. Toista tätäkin harjoitusta muutaman kerran ja viimeisen kerran jälkeen voit heittää loput/osan ruoasta koiran eteen, jotta se saa ”saalistaa” sen.

Alussa et tarvitse mukaan vihjesanaa, mutta kun olet saanut koiran sivullesi ja istumaan, voit alkaa käyttää sitä. Se, mikä itsellesi parhaiten sopii, mutta itse käytän perusasentoa pyytäessäni sanaa ”sivu”. Sano vihjesana siinä vaiheessa, kun koira istahtaa ja palkkaa se välittömästi palkkasanan kera tai naksutinta käyttäen. Tässä vaiheessa, jos koira istuu vinoon, niin mene seinän viereen sillä tavalla, että koiralla on jonkin verran tilaa sen vasemmalla puolella, mutta se ei voi istua vinoon vaan joutuu istumaan suorassa sinun ja seinän välissä. Toki, jos koira ”paineistuu” tai ei tykkää olla ahtaissa tiloissa, tämän toteuttaminen vaatii ensinnäkin totuttamista siihen, että molemmin puolin on jotain, tai vaihtoehtoisesti joudutaan tekemään kaikki niin sanotusti vaikeimman kautta.

Kun koira osaa tulla näin helposta kohdasta vierellesi istumaan, voit alkaa opettaa sitä tulemaan sivulle perusasentoon edestäpäin, jolloin koira oppii käyttämään myös takapäätään, kun se joutuu vähän kuin pyörähtämään sivullesi. Liikkeen pitäisi olla sujuva ja nopea, joten kaikille koirille (varsinkaan isoille) se ei välttämättä sovi. Silloin kannattaa opettaa koira kiertämään sivulle takaa, jonka opettamiseen en, ainakaan tällä kertaa, lähde.

Kun koira on edessäsi, voit lähteä opettamaan sille perusasentoon tulemista kaikkein helpoiten ”kiepsauttamalla” koiran takapään vasemman kautta sivullesi. Alussa kannattaa ohjata koira kävelemään sivulle ja istumaan siihen, mutta kun olet tarpeeksi pitkällä, sen pitäisi onnistua juurikin kiepsahtamalla (ja ilman käsiapua). Eli alussa vie namikätesi koiran kuonon eteen ja ”imuta” se puoliympyrän kautta vasemmalle puolellesi oikeaan kohtaan ottamalla vasemmalla jalallasi askeleen taakse, ohjata koiran sen viereen ja ottaa sitten askeleen eteenpäin niin, että jalkasi ovat vierekkäin samalla, kun ohjaat koiran oikeaan kohtaan ”tuttikädelläsi”.

perusasento

Tarkoitus on, että käsiapu (sekä jalan liikuttaminen) häivytetään pikkuhiljaa liikkeestä ja loppupeleissä koira osaa tulla sivulle pelkästä vihjesanasta. Tässä voi joskus mennä aikaa, mutta ole kärsivällinen. Ja muista, että kun siirrytte uusiin paikkoihin harjoittelemaan, koira saattaa ”unohtaa” jo oppimansa ja sitä pitää avustaa. Se on täysin normaalia ja menee kyllä ohi. Uskalla vaikeuttaa harjoitusta, mutta muista myös tarvittaessa helpottaa sitä.

Laitan vähän myöhemmin videon siitä, miten itse lähden asiaa työstämään, niin voitte halutessanne ottaa siitä mallia. Toki, jos itsellänne on jo tapa opettaa koiralle sivulletulo ja se on teille helppo, niin käyttäkää ehdottomasti sitä. Tämä on vain yksi vaihtoehto monista; ja helppo minulle. Youtubesta löytyy jonkin verran videoita ja hakusanalla ”perusasento” tai ”koiran perusasento” Google tarjoaa paljon blogitekstejä, joista voi myös vinkkejä löytää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s