Mikä on hyvä treeni?

Olen kuullut, ja huomannut itsekin, että hyvät treenit eivät synny itsestään. Ne vaativat oikeasti yllättävänkin paljon. Jos ei niinkään välineitä, mutta suunnittelua ja mielellään myös dokumentointia jälkikäteen; oli se sitten treenipäiväkirja tai video. Lisäksi koiralla täytyy olla oikea vireystila ennen treeniä, treenien aikana ja niiden jälkeen.

Milloin treenit ovat hyvät? Ne ovat hyvät silloin, kun ne päättyvät onnistumiseen. Aivan sama, onko onnistuminen pieni vai iso, kunhan se on onnistuminen. Tarkoitus ja pyrkimys treeneissä kannattaakin olla, että ne loppuvat aina, joka ikinen kerta, onnistumiseen josta koira saa sen sille sopivan superpalkan, olipa se sitten ruokaa, leikkimistä tai mitä tahansa. Meillä Puten kanssa se esimerkiksi on se, että villitsen koiraa aivan älyttömästi, jotta se saa hyppiä ja pomppia minua vasten. Harmikseni täytyy tosin myöntää, että viime aikojen treenit on lopeteltu rauhallisemmin ruokapalkkaan. Toisaalta sekin Putelle toimii ja sen vireystila pysyy hyvänä siitä huolimatta koko treenin ajan, niin miksikäs ei.

No entä miten sitten saada aikaiseksi hyvät treenit? Iso osa on omalla asenteella. Jos lähdet treenaamaan ärtyneenä tai vihaisena, koira aistii aivan taatusti sen, eikä osaa sitä vähääkään mitä se yleensä on osannut; ja tämähän tietty saa oman mielialasi laskemaan entisestään. Lähde siis hyvillä mielin treenikentälle joka ikinen kerta kun sinne menet, äläkä yritäkään, jos olet väsynyt, vihainen, ärtynyt, surullinen ynnä muuta sellaista negatiivisia tunteita herättävää. Muista lisäksi, että koiralla tulee olla hauskaa, treenaaminen ei saa olla pakkopullaa ja jos se alkaa näyttää siltä, on hyvä lopettaa siltä kerralta vaikka se kyseinen treenikerta ei olisi kestänytkään kuin muutaman minuutin.

Miksi hyvät treenit ovat kaiken a ja o? Kun vähän aikaa mietit, keksit syyn varmaan itsekin, mutta totta kai hyvät treenit ovat pohja kaikelle tekemiselle. Niiden ei tosiaan tarvitse olla pitkät treenit, vaan riittää esimerkiksi viisi hyvää ja yksi erinomainen suoritus ja treeni lopetetaan siihen. Toki jossain vaiheessa täytyy treenata myös pidempään (esimerkiksi kokeenomaisesti), mutta itse koen paremmaksi, että treenit ovat pääasiassa lyhyempiä kuin koesuoritukset tulevat olemaan. Se on silloin koirallekin mukavampaa ja se jaksaa ja kykenee keskittymään paremmin; pitkä, paikoin jopa puuduttavakin, treeni on koiralle todella raskasta henkisesti ja se väsyy siitä fyysisesti. Ihan niin kuin sinäkin väsyt henkisesti raskaan tilanteen jälkeen, jolloin siihen ei tarvitse yhdistää edes fyysisyyttä kuten treenatessa.

Pidä myöskin ehdottomasti treenipäiväkirjaa! Se voi olla ihan fyysinen muistikirja tai -vihko, jonne kirjoitat käsin (voit halutessasi myös koristella sitä). Se voi olla tietokoneella tehty taulukko tai ihan vaan kirjoitus. Se voi olla videokin. Aivan sama, mikä se on, kunhan se vain on sellaisessa muodossa, että kykenet katsomaan, lukemaan tai kuuntelemaan sitä myös jälkikäteen. Tarkoitus on käytännössä siis pitää kirjaa edistymisestänne ja siitä, mitä jo osaatte, mikä vaatii vielä harjoittelua tai mikä on kokonaan opettelematta. Tämä vaatii pitkäjänteisyyttä sinulta itseltäsi, että pystyt kirjoittamaan/kuvaamaan jokaisen treeninne rehellisesti, jotta voit jälkikäteen miettiä objektiivisesti sitä, mitä seuraavalla kerralla voisi tehdä. Lisäksi kannattaa, vaikka pitäisikin ”pelkkää” päiväkirjaa, pyrkiä videoimaan omaa tekemistään vaikkapa kerran kuussa, jotta pystyy katselemaan omaa ja koiran tekemistä ja kehittämään itseään ohjaajana (esimerkiksi jos käyttää huomaamattaan käsiapuja, voi jatkossa keskittyä siihen, että ne pysyvät poissa). Vaihtoehtoisesti, tai mielellään lisäksi, kannattaa pyrkiä treenaamaan toisen, tai jopa useamman, ihmisen kanssa yhtä aikaa niin voi saada myös ulkopuolista näkemystä omasta tekemisestään. Toki tämä onnistuu myös videoimalla itseään, jonka jälkeen voi videota näyttää muille.

Koiran viretilan tulee olla oikeanlainen koko treenien ajan ja jopa ennen ja jälkeen niiden. Ennen treenejä koiran pitäisi olla odottavalla kannalla ja innostunut, kun otat sen mukaasi. Kentällä sen pitäisi tehdä innokkaasti, mutta tarkasti; se ei siis saa höseltää. Treenien jälkeen koiran pitäisi pystyä rauhoittumaan, jotta se saisi levättyä ja jotta se palautuisi treenistä. Jos koira tekee kotona innokkaasti asioita, mutta treenikentällä se ”lahnailee”, kannattaa aloittaa ihan vaan sillä, että menette kentälle leikkimään, saalistamaan nameja, innostumaan ja ehkä otatte yhden liikkeen jonka koira varmasti osaa tilanteessa kuin tilanteessa; eikä sekään ole välttämätöntä, ainakaan aluksi. Tarkoituksena on siis saada koiralle treenikentästä mukava paikka, jossa sen vireystila on oikeanlainen treeniä ajatellen.

Me ei nyt olla Puten kanssa hetkeen päästy treenaamaan kun minulla on ollut kaikenlaista ylimääräistä tekemistä. Tarkoitus olisi kuitenkin pitkästä aikaa huomenna lähteä käymään treenikentällä, jotta saataisiin taas tuntumaa tekemiseen ja harjoitteluun. En tiedä, saanko ketään mukaan videoimaan treenejä, mutta jos en saa, niin yritän laittaa puhelimen kuvaamaan itsekseen osan treeneistä. En tiedä vielä, mennäänkö yksin vai yhdessä treenailemaan, mutta senpä näkee sitten huomenna. Ehkä saan siitä kirjoitettua jotain blogiin, mutta jos en, niin seuraavaan kertaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s