Koiramaailman salaisuuksien etsiminen

kirjahylly

Miten voisi päästä koiramaailmaan sisään ja ymmärtääkin siitä jotain?

Sen ei tarvitse olla mitään hienostelua tai ammattilaisten johdolla opiskelua, vaan riittää itsestä lähtevä kiinnostus oppia ja ymmärtää (uutta). Toki se vaatii jonkin verran myös välineitä, mutta iso osa tapahtuu myös käytännössä; juurikin koirien kanssa.

Minun hyllyni näyttää tällä hetkellä kuvan kaltaiselta. Siitä puuttuu omia luettavia kirjoja, enkä ole kuvannut kirjastosta lainaamiani kirjoja lainkaan. Lisäksi on muistiinpanovälineitä, joista osa on pyhitetty treenipäiväkirjan pitoon.

Jos/kun sinulla on omia koiria, teet varmasti niiden kanssa asioita tietyllä tavalla. Kaikille koirille eivät toimi samat ”temput”, vaan ne pitää tehdä yksilönä. On kuitenkin joitain perusasioita, jotka yleensä käyvät koiralle kuin koiralle, jos se vain on niin sanotusti tervepäinen. Näitäkin asioita tehdessäsi olet päässyt jo koiramaailmaan sisään, et vain välttämättä tiedä niiden ammattilaisten kutsumia nimiä, mutta teet asioita varmasti samalla tapaa kuin moni ammattilainenkin.

Kuinka monelle esimerkiksi operantti ehdollistuminen sanoo jotain? Niin kutsutulle peruskoiranomistajalle ei välttämättä ilman Googlen apua tuo termi avaa yhtään mitään. Kuitenkin suurin osa koiran omistajista käyttää operanttia ehdollistumista jopa päivittäin. Perusperiaate nimittäin on, että koira oppisi ymmärtämään syy-seuraussuhteita (esimerkiksi: istun -> saan ruokaa) ja se uskaltaisi myös aktiivisesti kokeilla eri toimintoja. Toisaalta tässä käytetään myös niin sanottuja positiivisia ja negatiivisia rankaisuja; käytännössä mukana koulutuksessa kulkee aina negatiivinen rankaisu, jolloin vääriä yrityksiä seuraa se, että koira ei saa palkkiota (joka on sille ns. rangaistus, negatiivinen ei tässä tapauksessa tarkoita pahaa eikä positiivinen hyvää).

Operantista koulutuksesta voi lukea hyvän artikkelin esimerkiksi täältä, joka toivottavasti selventää asiaa paremmin kuin minun pelkkä lyhykäinen ”esittely”. Siellä kerrotaan tarkemmin positiivisesta ja negatiivisesta vahvisteesta sekä rankaisusta. Lisäksi Sporttirakin sivuilta löytyy myös muita hyviä artikkeleita, joita suosittelen lukemaan.

Mutta takaisin asiaan. Puten kanssa esimerkiksi ollaan tehty asioita tosi operantisti ja se myös tarjoaakin eri asioita hyvin mielellään. Esimerkiksi positiivista vahvistetta käytämme edelleen joka treeneissä, mutta monessa treenissä kulkee mukana myös negatiivinen rankaisu. Jonkin verran ollaan käytetty negatiivista vahvistetta, mutta käytännössä ei lainkaan positiivista rankaisua. Minulla on ollut myös koiria, joille on pitänyt käyttää positiivista rankaisua, mutta se on se kaikkein viimeisin keino; pyrin pitämään kaiken tekemisen kuitenkin mukavana ja mielekkäänä sekä itselleni että koiralle. Termit ”positiivinen vahviste & rankaisu” sekä ”negatiivinen vahviste & rankaisu” selitetään paremmin yllä mainitussa artikkelissa.

Jos nyt lähtisin suosittelemaan aluksi jotain lukemista, niin esimerkiksi Tuire Kaimio ja Turid Rugaas ovat sellaisia perusvarmoja tapauksia, joita lukemalla ei oikein voi mennä pieleen. Myös Tommy Wiren kuuluu tähän kastiin. Äkkiseltään ajateltuna sopivaksi kesälukemiseksi mieleen tulee Tuire Kaimion Koirien käyttäytyminen, Tommy Wirenin Onnistu koirasi koulutuksessa sekä Turid Rugaasin Rauhoittavat signaalit. Tokopuolelle keskittyviä kirjoja, joita itse olen lueskellut paljonkin näiden muiden ohella, on muun muassa Salme Mujusen Tie tottelevaisuusvalioksi sekä Kenth & Nina Svartbergin Tavoitteena täysi 10.

Itse käyn mahdollisuuksien mukaan myös luennoilla ja kursseilla, ja pyrin saamaan avuksi treenaamiseen kokeneita koiraihmisiä. Lisäksi suosittelen liittymään (paikalliseen) koirakerhoon, sillä siellä on varmasti sekä kokeneita koiraihmisiä kuin myös muita lajin/lajien harrastajia, joilta voi saada apua ja vinkkejä; jos ei muuta, niin kaveria treenaamiseen. Kuten jo alussa sanoin, koiramaailmaan sisään pääsemiseksi ei tarvita mitään hienostelua tai ammattillaista, vaan paljon tekee jo se, että itse kiinnostuu asioista, haluaa oppia uutta ja löytää mahdollisuuksia käytännön kokemukseen. Joskus voi tarvita/haluta ammattilaisenkin/kokeneemman apua, mutta ei se ole välttämättä pakollista koskaan, jos saa opetettua koiralleen esimerkiksi arjen perusasiat eikä tarkoitus ole lähteä vaikkapa näyttely- tai koekentille.

Lukemisiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s