Lumi-illan sisätreenit

Päätin tänään ottaa Puten kanssa ihan pikkupikkutreenit sisällä, kun ulkona on satanut lunta öpauttiarallaa 40 cm; ja lisää tulee koko ajan!

Tokon alokasluokassa yhtenä liikkeenä on noutokapulan pito, joka tapahtuu niin, että koira ottaa kapulan ohjaajan edessä istuen ja pitää sitä noin 5 sekuntia ja luovuttaa sen sitten omistajan käteen. Tätä ollaan opeteltu jo pidempään ja tässä isoin niin sanottu ongelma on malttaminen. Putte ottaa kapulan suuhun, mutta ”sylkee” sen pois sekunnin, parin, päästä eikä malta odottaa, että otan siitä kiinni. Lähdettiin aikoinaan tätä opettelemaan sillä, että yksinkertaisesti palkkasin Puttea siitä, kun se katsoi kapulaa. Kun se oli huomannut saavansa siitä palkan, seuraava askel oli, että palkka tuli vasta, kun se koski kuonollaan kapulaan. Siitä sitten jatkettiin siihen, että kapulan voi ottaa suuhun ja se on kiva juttu, mutta sitä ei saa ”mälvätä”. Ja nyt ollaan tässä pisteessä; vielä pitäisi jonkin verran päästä etenemään ja oppia, että kapula pidetään suussa niin kauan että minä pyydän luovuttamaan sen.

Tokon alokasluokassa on myös kaukokäskyt istu-maahan-istu (myöhemmissä luokissa myös seiso-käsky tulee mukaan). Ne suoritetaan muutaman metrin välimatkalla, ja käsiapuja saa käyttää. Ollaan nyt Puten kanssa opeteltu istu-maahan-istu, istu-seiso-istu sekä seiso-maahan-seiso -toistoja. Seisomisessa on vielä vähän hankaluuksia, mutta istu-maahan-istu -toistot sujuvat ihan mallikkaasti kotioloissa sisällä, käsiapujen kanssa. Istumaan osataan mennä ilman käsiapujakin, mutta maahanmeno vaatii vielä pienen käsiavun; häiriöllisessä tilanteessa, esimerkiksi kentällä muiden koirien läsnäollessa, myös vartaloapuja tarvitaan. Seuraava askel maahanmenoissa on sen vartalo- ja käsiavun häivyttäminen ja kaukokäskyissä istu-seiso-istu- ja seiso-maahan-seiso -toistoissa liikkeen paikoillaan tapahtuminen.

Meillä on tällä hetkellä tavoitteena vuonna 2020 tokon kisakenttien korkkaus, ja siihen tähdäten sitten harjoitellaan. Olen tullut siihen tulokseen, että vähintään kaksi kertaa viikossa pitää treenata, jos haluaa edetä, mutta ei haittaisi vaikka treenikertoja tulisi useampiakin; niiden ei tarvitse olla pitkiä pätkiä, vaan riittää ihan parikin onnistunutta suoritusta (eli vie ihan muutaman minuutin) ja sitten se on siinä. Toki pitää opetella myös pidempää treenikestoa, koska kisoissa ei ole sitä palautumisaikaa samalla tavalla, mutta toisaalta tärkeintä tällä hetkellä on, että opitaan ne tarvittavat liikkeet ja hoksataan, että niistä tulee aina se palkka. Vasta sen jälkeen, kun nämä asiat ovat hallussa, lähdetään isommin panostamaan siihen kestävyyteen (ilman palkkaa ennen kuin lopussa).

Meillä on myös Facebookissa ryhmä nimeltä Putte treenaa. Laitan tähän loppuun linkin, jos/kun joku haluaa sitä lähteä seurailemaan tai käydä vain kurkkaamassa, että mitä siellä on. Sinne laittelen myös videoita ja pidän treenipäiväkirjaa (fyysisen kirjan ohella). Lisäksi siellä vierailevana tähtenä on belgianpaimenkoira tervueren Mera, kumppanini pikkusiskon vanhin koira, jonka kanssa myös treenaan tavoitteenani BH-kokeen suorittaminen, tokon kisakenttien korkkaus (ja mahdollisesti myös pk-puoli).

https://www.facebook.com/groups/2342897989267234/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s